Font Size

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Τί είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα

Αν σας λείπουν ένα ή περισσότερα δόντια, αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με τα ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ. Τα οδοντικά εμφυτεύματα (ή πιο απλά, εμφυτεύματα) είναι εξαρτήματα από τιτάνιο, ένα μέταλλο με μοναδικές ιδιότητες, που έχουν σχήμα βίδας και μέγεθος παραπλήσιο με αυτό των δοντιών που αντικαθιστούν. Το τιτάνιο, το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται τα εμφυτεύματα, χρησιμοποιείται και για την κατασκευή τεχνητών προσθετικών μελών στην ορθοπεδική, καθώς είναι πολύ ανθεκτικό και συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό. Το τιτάνιο σχηματίζει δεσμό με το οστό που το περιβάλει και ενσωματώνεται με αυτό.

Πριν τοποθετηθεί κάποιο εμφύτευμα, θα πρέπει να προηγηθεί λεπτομερής εξέταση του ιατρικού ιστορικού σας, τοπική ακτινογραφική εξέταση και λήψη εκμαγείων μελέτης, ώστε να αποφασιστεί η καλύτερη λύση για την κάθε περίπτωση. Οι υποψηφιοι για θεραπεια με εμφυτεύματα θα πρέπει να έχουν υγιή ούλα και αρκετό οστό στη γνάθο για να υποστηρίξει το εμφύτευμα και τα τεχνητά δόντια. Πριν την τοποθέτηση εμφυτεύματος θα πρέπει να εξακριβωθεί η ποσότητα και ποιότητα οστού, και αν δεν κριθεί επαρκής πιθανώς να απαιτηθεί τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος ,διαδικασία που καθυστερεί την τελική αποκατάσταση και αυξάνει το κόστος.

Το κάθε εμφύτευμα τοποθετείται στη θέση του δοντιού που λείπει με μια λεπτεπίλεπτη διαδικασία αφού η περιοχή αυτή αναισθητοποιηθεί (μουδιάσει) ώστε να μην υπάρχει καθόλου πόνος. Την εβδομάδα μετά την επέμβαση ακολουθούνται μερικές απλές οδηγίες, όπως το να αποφεύγονται οι σκληρές τροφές και το κάπνισμα, αλλά γενικά δεν υπάρχει σχεδόν καμιά ενόχληση. Μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος μεσολαβεί μια περίοδος επούλωσης που κρατά από 2 έως 6 μήνες, ανάλογα με την ποιότητα του οστού της γνάθου. Κατά την περίοδο αυτή μπορεί να έχουμε μια προσωρινή αποκατάσταση.

Τα εμφυτεύματα με τη μορφή που έχουν σήμερα χρησιμοποιούνται εδώ και πάνω από 4 δεκαετίες. Αν τοποθετηθούν από ειδικά εκπαιδευμένο οδοντίατρο, έχουν ποσοστό επιτυχίας πάνω από 98%, πιο υψηλό από οποιαδήποτε άλλη οδοντιατρική αποκατάσταση.

Τα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν σε όλους τους ενήλικες ανεξαρτήτως ηλικίας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση του οδοντιάτρου να τοποθετήσει οδοντικά εμφυτεύματα.

Το κάπνισμα είναι βλαπτικό όχι μόνο για την γενική υγεία ή την υγεία του στόματος, αλλά ειδικότερα έρευνες έχουν δείξει επανειλλημένως ότι τα εμφυτεύματα έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας στους καπνιστές. Το κάπνισμα και γενικά η χρήση των προϊόντων καπνού μειώνουν την τροφοδοσία των ιστών των ούλων με οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία, αποδυναμώνοντας τους μηχανισμούς άμυνας του σώματος. Αυτό μπορεί να ελαττώσει τις διαδικασίες επούλωσης. Έτσι το αποτέλεσμα οποιασδήποτε θεραπείας είναι λιγότερο προβλέψιμο.

Η ύπαρξη μη ελεγχόμενου διαβήτη έχει αρνητικές συνέπειες στην επιτυχία των εμφυτευμάτων. Ασθενείς με προβλήματα υγείας όπως η οστεοπόρωση ή ασθενείς με μακροχρόνια χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων (πχ κορτιζόνης) θα πρέπει να μελετούνται διεξοδικά πριν την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να αναφέρετε στον οδοντίατρό σας οποιαδήποτε πάθηση έχετε.

Επίσης ο βρουξισμός, δηλαδή το τρίξιμο των δοντιών, μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την τοποθέτηση του οδοντικού εμφυτεύματος. Οι μικρομετακινήσεις του οδοντικού εμφυτεύματος μπορούν να μειώσουν δραστικά το ποσοστό επιτυχίας του εμφυτεύματος. Ωστόσο, η χρήση ειδικού νάρθηκα βρουξισμού μπορεί να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό αυτό.

Η στοματική υγιεινή: Όπως κάθε εργασία μέσα στο στόμα, έτσι και το οδοντικό εμφύτευμα προυποθέτει σωστή υγιεινή. Αν παραμελείτε το στόμα σας, καπνίζετε μανιωδώς και δεν μπορείτε να κρατήσετε τη στοματική σας υγιεινή σε υψηλό επίπεδο, τότε αυτό μπορεί να αποτρέψει τον οδοντίατρο σας από το να προτείνει την τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος ως πλάνο θεραπείας.