vastardislogo

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Αν σας λείπουν ένα ή περισσότερα δόντια, αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με τα οδοντικά εμφυτεύματα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι εξαρτήματα από τιτάνιο, ένα μέταλλο με μοναδικές ιδιότητες το οποίο είναι πολύ ανθεκτικό και συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό, που έχουν σχήμα βίδας και μέγεθος παραπλήσιο με αυτό των δοντιών που αντικαθιστούν. Το τιτάνιο σχηματίζει δεσμό με το οστό που το περιβάλει και ενσωματώνεται με αυτό.

Το κάθε εμφύτευμα τοποθετείται στη θέση του δοντιού που λείπει με μια λεπτεπίλεπτη διαδικασία αφού η περιοχή αυτή αναισθητοποιηθεί ώστε να μην υπάρχει καθόλου πόνος. Την εβδομάδα μετά την επέμβαση ακολουθούνται μερικές απλές οδηγίες, όπως το να αποφεύγονται οι σκληρές τροφές και το κάπνισμα, αλλά γενικά δεν υπάρχει σχεδόν καμιά ενόχληση. Μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος μεσολαβεί μια περίοδος επούλωσης που κρατά από 2 έως 6 μήνες, ανάλογα με την ποιότητα του οστού της γνάθου. Κατά την περίοδο αυτή μπορεί να έχουμε μια προσωρινή αποκατάσταση.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε για μερικά πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων ως θεραπεία.

Όταν λείπουν πολλά ή όλα τα δόντια

Αν ο ασθενής χρησιμοποιεί κινητή μερική ή ολική οδοντοστοιχία («βιτάλιο» ή «μασέλα») τα εμφυτεύματα μπορούν να επιτρέψουν την κατασκευή μιας πιο σταθερής προσθετικής αποκατάστασης. Για παράδειγμα, τα εμφυτεύματα ανάλογα με την περίπτωση μπορούν να αντικαταστήσουν τα χαμένα πίσω δόντια με ακίνητες γέφυρες, ή να σταθεροποιήσουν μια οδοντοστοιχία και να την κάνουν πιο άνετη. Σε μερικές περιπτώσεις 2 εμφυτεύματα αρκούν για να σταθεροποιήσουν μια ολική οδοντοστοιχία, ενώ σε άλλες μπορεί να χρειάζονται περισσότερα. Παράγοντες όπως η ποσότητα και ποιότητα του υπάρχοντος οστού της γνάθου, οι μασητικές δυνάνεις, η ύπαρξη φυσικών δοντιών στον απέναντι φραγμό, υπαγορεύουν διαφορετική προσέγγιση σε κάθε στόμα. Επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, απαιτείται λεπτομερής εξέταση και κατάστρωση σχεδίου θεραπείας ειδικά για κάθε ασθενή.

 

Τα εμφυτεύματα με τη μορφή που έχουν σήμερα χρησιμοποιούνται εδώ και πάνω από 4 δεκαετίες. Αν τοποθετηθούν από ειδικά εκπαιδευμένο οδοντίατρο, έχουν ποσοστό επιτυχίας πάνω από 98%, πιο υψηλό από οποιαδήποτε άλλη οδοντιατρική αποκατάσταση.

Τα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν σε όλους τους ενήλικες ανεξαρτήτως ηλικίας και σχεδιάζονται για να μιμούνται τη φυσική όψη και τη λειτουργία των φυσικών δοντιών, προσδίδοντας μια φυσική εμφάνιση στο χαμόγελο.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα προσφέρουν σταθερή και ασφαλή βάση για τη στήριξη οδοντικών αντικειμένων όπως κορώνες, γέφυρες και προθέσεις και δεν απαιτούν την αφαίρεση ή την κατακερούσα των γειτονικών δοντιών, όπως συμβαίνει συχνά με γέφυρες.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Όταν λείπουν ένα ή περισσότερα δόντια

Σκοπός κάθε οδοντιάτρου είναι να συντηρήσει τα δόντια και τα ούλα κάθε ασθενούς στην πιο φυσική και ακέραια μορφή τους.

Μέχρι πρόσφατα όταν έλειπε ένα δόντι η καλύτερη λύση ήταν η «παρασκευή» (τροχισμός) των γειτονικών δοντιών για να κατασκευαστεί μια ακίνητη «γέφυρα». Με τη γέφυρα, τα ακραία δόντια επωμίζονται το βάρος της μάσησης και του δοντιού που λείπει. Παρ’ όλα αυτά, ο τροχισμός των δοντιών είναι μια μη αντιστρεπτή διαδικασία και ο οδοντικός ιστός που τροχίζεται δεν αναπληρώνεται. Ειδικά αν τα δόντια που πρέπει να τροχιστούν είναι ακέραια, η διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη μακροχρόνια διατήρηση τους.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι ότι δεν χρειάζεται να τροχιστούν διπλανά δόντια, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως στηρίγματα για να αντικατασταθούν ένα ή περισσότερα χαμένα δόντια. Ένα άλλο πλεονέκτημά τους είναι ότι τα εμφυτεύματα έχουν δική τους ανεξάρτητη στήριξη και έτσι δεν επιβαρύνουν τα γειτονικά δόντια. Ουσιαστικά το εμφύτευμα δεν αντικαθιστά μόνο το τμήμα του δοντιού που φαίνεται μέσα στο στόμα, αλλά αποτελεί το ισοδύναμο ενός καινούριου δοντιού με καινούρια σταθερή «ρίζα». Ένα εμφύτευμα λειτουργεί όπως τα φυσικά μας δόντια και έχει την ίδια αίσθηση με αυτά. Ο ασθενής που έχει εμφυτεύματα στο στόμα του νοιώθει απλά ότι έχει όλα του τα δόντια.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση του οδοντιάτρου να τοποθετήσει οδοντικά εμφυτεύματα.

Το κάπνισμα είναι βλαπτικό όχι μόνο για την γενική υγεία ή την υγεία του στόματος, αλλά ειδικότερα έρευνες έχουν δείξει επανειλλημένως ότι τα εμφυτεύματα έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας στους καπνιστές. Το κάπνισμα και γενικά η χρήση των προϊόντων καπνού μειώνουν την τροφοδοσία των ιστών των ούλων με οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία, αποδυναμώνοντας τους μηχανισμούς άμυνας του σώματος. Αυτό μπορεί να ελαττώσει τις διαδικασίες επούλωσης. Έτσι το αποτέλεσμα οποιασδήποτε θεραπείας είναι λιγότερο προβλέψιμο. Η ύπαρξη μη ελεγχόμενου διαβήτη έχει αρνητικές συνέπειες στην επιτυχία των εμφυτευμάτων. Ασθενείς με προβλήματα υγείας όπως η οστεοπόρωση ή ασθενείς με μακροχρόνια χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων (πχ κορτιζόνης) θα πρέπει να μελετούνται διεξοδικά πριν την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να αναφέρετε στον οδοντίατρό σας οποιαδήποτε πάθηση έχετε.

Επίσης ο βρουξισμός, δηλαδή το τρίξιμο των δοντιών, μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την τοποθέτηση του οδοντικού εμφυτεύματος. Οι μικρομετακινήσεις του οδοντικού εμφυτεύματος μπορούν να μειώσουν δραστικά το ποσοστό επιτυχίας του εμφυτεύματος. Ωστόσο, η χρήση ειδικού νάρθηκα βρουξισμού μπορεί να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό αυτό.

Η στοματική υγιεινή: Όπως κάθε εργασία μέσα στο στόμα, έτσι και το οδοντικό εμφύτευμα προυποθέτει σωστή υγιεινή. Αν παραμελείτε το στόμα σας, καπνίζετε μανιωδώς και δεν μπορείτε να κρατήσετε τη στοματική σας υγιεινή σε υψηλό επίπεδο, τότε αυτό μπορεί να αποτρέψει τον οδοντίατρο σας από το να προτείνει την τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος ως πλάνο θεραπείας.

 

Accessibility Toolbar