vastardislogo

Γιατί χρειάζεται η ειδικότητα της Περιοδοντολογίας;

Οι περιοδοντιστές έχουν εξειδικευμένη κατάρτιση στη διάγνωση και την αντιμετώπιση των περιοδοντικών προβλημάτων. Αυτή η εξειδίκευση τους επιτρέπει να παρέχουν υψηλής ποιότητας φροντίδα και να εξασφαλίζουν την υγεία των ούλων, η οποία είναι βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε οδοντιατρική εργασία.

Η θεραπεία των νόσων του περιοδοντίου ποικίλει ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου. Αν η διάγνωση γίνει σε αρχικό στάδιο, σχετικά απλή θεραπεία (όπως αποτρύγωση και υποουλική «ριζική απόξεση» είναι συνήθως αρκετή. Αν η περιοδοντική νόσος έχει προχωρήσει και υπάρχει απώλεια οστού και σχηματισμός βαθειών θυλάκων, πιθανόν να χρειάζεται και χειρουργική θεραπεία.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε για μερικά συμπτώματα τα οποία αποτελούν ένδειξη ότι πρέπει να επισκεφτείτε περιοδοντολόγο.

Θεραπεία των νόσων του περιοδοντίου στους καπνιστές

Η θεραπεία των νόσων του περιοδοντίου σε καπνιστές ασθενείς μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Το κάπνισμα και γενικά η χρήση των προϊόντων καπνού μειώνουν την τροφοδοσία των ιστών των ούλων με οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία, αποδυναμώνοντας τους μηχανισμούς άμυνας του σώματος. Αυτό μπορεί να ελαττώσει τις διαδικασίες επούλωσης. Έτσι το αποτέλεσμα οποιασδήποτε θεραπείας είναι λιγότερο προβλέψιμο. Για παράδειγμα, τα οδοντικά εμφυτεύματα που τοποθετούνται στο στόμα ασθενών που καπνίζουν εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με αυτά που τοποθετούνται σε μη καπνιστές.

Όταν υπάρχουν βακτήρια που προκαλούν ερεθισμό στο ευαίσθητο ιστό των ούλων σας, το σώμα σας θα διαστείλει τα αιμοφόρα αγγεία σε εκείνη την περιοχή και θα στείλει ερυθρά αιμοσφαίρια για να καταπολεμήσουν τη μόλυνση.

Η περιοδοντίτιδα προκαλεί την απώλεια της προστατευτικής ούλινης ινώδους ίνας που καλύπτει τις ευαίσθητες επιφάνειες των δοντιών. Αυτό οδηγεί στην αποκάλυψη των ευαίσθητων επιφανειών των δοντιών και καθιστά τα δόντια πιο ευαίσθητα στις θερμοκρασιακές αλλαγές.

 

Η συνεχής δυσοσμία και η άσχημη γεύση στο στόμα σας είναι ένα σημάδι ότι υπάρχουν βακτήρια που φιλοξενούνται στο στόμα σας, ειδικότερα στα ούλα, τα οποία θα προκαλέσουν περαιτέρω βλάβη στο στόμα σας.

 

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Τι επίδραση έχει το κάπνισμα στα ούλα;

Η νικοτίνη και οι άλλες χημικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό αποκρύπτουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις νόσους του περιοδοντίου, όπως η αιμορραγία των ούλων. Για αυτόν τον λόγο, η απαραίτητη θεραπεία συχνά καθυστερεί.

Γενικά με τη διακοπή του καπνίσματος, οι βλαβερές συνέπειές του βαθμιαία εξαφανίζονται. Μια έρευνα έδειξε ότι 11 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ένας πρώην καπνιστής δεν είχε πλέον αυξημένες πιθανότητες να πάσχει από νόσους του περιοδοντίου σε σχέση με κάποιον που δεν κάπνισε ποτέ. Η διακοπή του καπνίσματος απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και προσήλωση και συνήθως είναι ευκολώτερη αν ο καπνιστής έχει επαγγελματική βοήθεια.
Τα παρακάτω σημεία μπορεί να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή:

• Επιλέξτε μια περίοδο της ζωής σας χωρίς ιδιαίτερο στρες για να κόψετε το κάπνισμα

• Ζητήστε συμπαράσταση και εμψύχωση από την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας

• Ξεκινήστε κάποια άσκηση ή φυσική δραστηριότητα καθημερινά για να διώξετε το στρες και να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση

• Ξεκουραστείτε αρκετά και ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

• Βουρτσίζετε τα δόντια σας τακτικά

• Αλλάξτε την καθημερινή σας ρουτίνα και αν είναι δυνατόν ξοδέψτε περισσότερο χρόνο σε μέρη όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα

• Να έχετε διαθέσιμα σε πρώτη ζήτηση υποκατάστατα όπως τσίχλες – καραμέλες χωρίς ζάχαρη, καρότα, μήλα

Accessibility Toolbar